Soten kokonaisuudistus maaliin

On aika saada sosiaali- ja terveysuudistus eteenpäin, koska koko prosessin aikana on kuultu satoja asiantuntijoita. Uudistuksen tulisi olla voimassa 2021 alusta. Aikataulu on kunnianhimoinen ja kireä, mutta mahdollinen. Valitettavasti monilla on ollut voimakas poliittinen intressi jarruttaa prosessia.

Kaikkien on syytä pohtia, että mikä on kansalaisille parasta. Nykyiset peruspalvelut ovat päässeet rapautumaan ja terveyskeskusten taso koetaan paikoin niin huonona, että niistä puhutaan monilla paikkakunnilla arvauskeskuksina. On tiedetty jo pitkään, että nykyjärjestelmä on tiensä päässä. Suurella osalla Suomen kunnista ei ole mahdollista taloudellisesti selviytyä laadukkaan peruspalvelun järjestämisestä.

Sote-uudistuksen tekeminen on ollut jo lukuisia vuosia välttämätön ja kiireellinen asia ja on sitä yhä. Uudistus on niin iso, ettei se tule koskaan kerralla valmiiksi. Seuraava hallitus sitten jatkakoon sen kehittämistä. Jos aloitamme koko suunnittelun alusta, vuosia menee hukkaan, rahaa palaa ja viivyttelystä kärsivät lopulta ihan tavalliset kansalaiset. Siis syyt eivät viivyttelemällä häviä. Tällä välin yksityistäminen vaan kiihtyisi ja kustannukset jatkaisivat huimaa kasvuaan. Tätä kehitystä en halua tukea.

Hallituksella on nyt malliin hyvä pohja millä edetään. Ensi kaudella kehitellään lisää. Uskon niin, että kansa arvostaa enemmän rakentamista kuin jarruttamista.

Jätä kommentti