Kaupunginhallituksen luottamuksen mittaaminen

Olen kaupunginhallituksen jäsen ja kaupungin työntekijä. Silti allekirjoitin tämän aloitteen kaupunginhallituksen luottamuksen mittaamisesta. Miksi?

Kuntalaisaloitteessa on virheellisiäkin tulkintoja ja kritiikin aiheita. Esimerkiksi olen äänestänyt Suvirannan puolesta ja pitänyt sitä kulttuuritekona. Myöskään yksittäisen virkamiestyön tekemisen arvostelu ei sovi tähän aloitteeseen. Olen silti sitä mieltä, että Järvenpään kaupunginhallitus on töpeksinyt vähän liian monissa päätöksissään tällä kaudella. Olen istunut kaupunginhallituksen kokouksissa lähes 8 vuotta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jonkin verran on siis näkökulmaa siihen, että tämä kausi on mielestäni ollut erityisen kummallinen.

Olen kritisoinut ja nostanut esiin Vanhankylänniemen saunaprojektia, joka näyttää tällä hetkellä olleen erityisen henkilösidonnainen juttu. Ei päätöksenteon pitäisi mennä tällä tavalla. Perhelä-projektin etenemisen koukerot eivät olleet koko Keskustan ryhmän mieleen. Jotain olisi jo paljon aikaisemmin pitänyt tehdä toisin sopimusasioissa. Kaupunginjohtajan valintaprosessissakin oli omat kuvionsa, ennen kuin päästiin siihen, että valitaan ulkopuolelta. Kaupunkikehitysjohtajan valinta ilman avointa hakua ei mennyt ongelmitta. Valitus on vieläkin asiasta käsittelyssä. Palveluverkkoselvitys ei nauti luottamusta kaupunkilaisten silmissä ja aiheesta. Sen olisi voinut tehdä toisinkin. Osallistaen kaupunkilaisia ja ammattikuntaa. Nykyäänhän sitä lakikin vaatii.

Kaupunginhallituksen ja puheenjohtajan täytyisi ottaa näistä töppäyksistä vastuuta. Ei voida aina vedota siihen, että otetaanpa tämäkin oppimiskokemuksena. Jossain kulkee raja. Mielestäni raja on ylittynyt jo siinä, jos kaupunkilaisetkin aloittavat nimilistan keräämisen hallituksen epäluottamuksesta. Allekirjoittajia on paljon. Runsas allekirjoittajien joukko on nähtävä vakavana huolena. Tilannetta voisi helpottaa puhdistus, eli erotetaan koko hallitus ja kukin ryhmä tykönään miettii uudestaan kokoonpanoa.

Jo tämän päiväisen kouluverkkoasian jääviysselkkauksenkin vuoksi voisimme yhdessä aloittaa keskustelut ainakin siitä, että korkeimmissa puheenjohtajapesteissä ei enää jatkossa istu kaupungin työntekijät. Vaikka itse olenkin sitä mieltä, että sekin on persoonakysymys. Joku osaa erottaa politiikan ja virkamiestyön toisistaan. Joku taas ei osaa. Silti jo varmuudenkin vuoksi voisimme linjata, että korkeimmat poliittiset pestit eivät kuulu kaupungin työntekijöille. Menee liian helposti puurot ja vellit sekaisin joko tarkoituksella tai ilman. Tällaisia linjanvetoja on tehty muissakin kaupungeissa.

Politiikan ja virkamiestyön erottamista eivät osaa kaikki virkamiehetkään. Olen esim. istunut puhuttelussa tästäkin asiasta, että allekirjoitin tämän kaupunginhallituksen epäluottamusaloitteen. Mielestäni tämä on poliittinen asia.

Tämä aloite osoittaa kaupunkilaisten luottamuksen poliitikkoihin huomattavasti vajonneen. Aloite on varsin järeä mielenilmaus. Päätösesityksessä lukee: ”Kaupunginvaltuusto päättää niistä toimenpiteistä, joihin se katsoo olevan aloitteen perusteella aihetta”. Tämä lause antaa mielestäni Valtuuston puheenjohtajistolle oikeuden ohjata asiaa eteenpäin. Mikä on teidän kanta asialle?
Mielestäni asiaa on arvioitava sekä hallituksessa että valtuustossa itsearviointikeskustelun kautta. Tehdyistä johtopäätöksistä tulisi jatkaa miettimistä, että miten luottamusta voidaan vahvistaa. On arvioitava rehellisyyden nimissä, että onko tulevan kaupunginhallituksen valinnoissa keväällä 2019 otettava jotain opiksi. Keskustelua seurataan tiiviisti kaupunkilaisten keskuudessa ja sitä tullaan arvioimaan. Toivon, että se käydään asiallisesti ja vakavasti läpi.
 

Jätä kommentti