Kotouttamisesta

Jäin ihmettelemään joulun alla noussutta kohua koulun joulujuhlien järjestämisestä. Meidän koululla kerran joulukuvaelmassa oli muslimioppilaita Itämaan tietäjinä ja paimenina. Tietysti tätä oli edeltänyt kysymys kotiin, että saako olla mukana tässä uskonnollisessa näytelmässä. Muslimi-isä sanoi: ”Tottakai saa. Taivaassa meitä odottaa kuitenkin sama Jumala kaikkia.”
Tulee vaan mieleen, että kukahan tästä haluaa tehdä vaikeaa kouluissa? 25 vuoden koulussa työskentelyn kokemuksella tiedän, että vastaus tähän on suomalaiset, ei maahanmuuttajat.

Nämä traditiot ovat mielestäni suomalaista kulttuuriperintöä.En ymmärrä, miksi perinteitämme pitäisi vähentää kouluissa. Jos näin on, niin meidänhän pitäisi poistaa joululaulujenkin laulaminen, koska lähes jokaisessa joululaulussa kerrotaan Jeesuksesta.Olen yleisellä tasolla sitä mieltä, että maassa maan tavalla ja siihen on sopeuduttava. Täytyy muistaa, että jos perinteemme tai seurakunnan päivänavaukset kouluissa loukkaavat, niin koulu järjestää samanaikaisesti heille muuta toimintaa. Ei ole iso järjestelykysymys, jos yksi ryhmä lähtee kirkkovierailun sijasta esimerkiksi taidemuseoon.

Kouluissa on tärkeää opettaa suomalaista kulttuuria ja tapoja maahanmuuttajille. Samalla tietysti opetetaan kansainvälisyyskasvatusta suomalaisille ja kaikille. Tämä auttaa meitä ymmärtämään toisiamme ja sopeutumaan paremmin toistemme kanssa suvaitsevaisuuteen. Juuri Itä-Helsingin kouluissa sitä pitäisi juuri vaalia. Maahanmuuttajat ymmärtäisivät paremmin, että mihin maahan ovat tulleet ja miten näiden suomalaisten kanssa oppii tulemaan toimeen.

Pienten oppilaiden kanssa kotouttaminen on onnistunut meidän koulussa siten, että yksittäisiä maahanmuuttajia on sijoitettu eri luokkiin suomenkielisten ympäröimäksi. Alkuopetuksessa olemme suositelleet ja jopa hakeneet avustuksia siihen, että pienet lapset pääsevät neljän tunnin iltapäiväkerhoon vapaaseen leikkiin suomenkielisten ympäröimäksi. Näin kieli tarttuu parhaiten. Ilolla luen lehdestä entisistä maahanmuuttajaoppilaistamme, että ovat kirjoittaneet ylioppilaiksi.

Koulullani laulettiin edelleen ”Enkeli taivaan” joulujuhlassa ja lauletaan jatkossakin Suvivirttä niin kauan kuin laki kieltää.

Jätä kommentti