Selviytymistaistelua päivästä toiseen

Ilona Toivanen mainitsi K-U:ssa 16.1. huolensa opettajien jaksamisesta niin peruskouluissa kuin päiväkodissakin. Jaan ehdottomasti huolen hänen kanssa. Liian monet kokeneetkin opettajat työskentelevät uupumisen rajamailla. Liian moni uraa aloittava opettaja päättää jo ensimmäisten työvuosien aikana vaihtavansa alaa, koska työn raskaus tulee yllätyksenä.

Uupumuksen syitä on monia. Työkuormaan vaikuttavat lapsiryhmien suuret koot, uusi opetussuunnitelma ja sen vaatimukset, erityisen ja tehostetun tuen antamisen vaatimukset ja haastavat oppilaat, maahanmuuttajien opetus, suuret muutosvaatimukset työtapoihin uusien oppimisympäristöjen kautta, henkilökunnan sisäiset ristiriidat, koulun suuret toimintakulttuurimuutokset, yhteistyö haastavien vanhempien kanssa, sisäilmaongelmat, jne. Lista on loputon. Kaiken tämän lisäksi pitäisi pystyä tarjoamaan yhä yksilöllisempää työotetta jokaisen lapsen kanssa, että vaativia tavoitteita pystytään saavuttamaan. Jossain kulkee yhden ihmisen suorituskyvyn raja, oli hän sitten kuinka ammattitaitoinen tahansa. En ihmettele, että takaraivossa painaa monilla myös selviytymisen pelko kaikessa muutoksessa. Yhä vaikeampaa on hymyillä sekä säteillä lämpöä ja positiivisuutta oppilaisiin uupumuksen keskellä.

On oikein, että Järvenpäässä päätettiin nostaa esikouluopettajien palkkaa, mutta en olisi hyväksynyt sitä, että se johtaa käsien vähenemiseen kenttätyöstä. Ketään ei irtisanota, mutta määräaikaisten avustajien töitä osittain ei enää jatketa. Lautakunnan kannattaisi miettiä, että mistä se on pois. Kielellisiä vaikeuksia on lapsilla eniten, mutta ei niihin avustavaa henkilökuntaa hädässä palkata. Niitä palkataan turvallisuuden vaarantuessa. Pienetkin lapset voivat vahingoittaa itseään, toisiaan ja henkilökuntaa lyömällä, potkimalla, sylkemällä ja puremalla. Kiinnipitoihin joudutaan usein. Heille täytyy saada tukea. Kouluihin ja päiväkoteihin lisätään juuri näitä määräaikaisia hätäapuun, kun ei pärjätä.

Lautakunta on jakautunut kummeiksi kaikkiin kouluihin ympäri kaupungin. Olisi toivottavaa, että jalkaudutte katsomaan sitä realismia lasten ja henkilökunnan keskelle, niin osaatte tehdä oikeita päätöksiä.

Jätä kommentti