Kouluverkkopäätökset

Järvenpään kaupunginhallituksessa päätettiin JYK:n rakentamisesta ”suurkouluksi”. Yritin palauttaa asiaa uudelleenvalmisteluun kahdesta syystä. Valitettavasti en saanut kannatusta. Ensinnäkin mielestäni koulun rakentaminen tulee yksinkertaisesti aivan liian kalliiksi. 49 miljoonalla pitäisi pystyä rakentamaan jo 2 pienempikokoista yhtenäiskoulua kaupunkiin. Hinta huitelee Espoon lippulaivan luokassa, jota on kritisoitu aiheestakin liian hulppeaksi ja se rakennettiin vielä vaikeissa olosuhteissa. Kinnarista piti tulla Suomen paras koulu 32 miljoonan hintalapulla. Nyt mennään sen edelle.

Toiseksi, ollaanko me aivan varmoja siitä, että yli tuhannen oppilaan ”suurkoulujen” rakentamisella saamme lasten ja nuorten syrjäytymisen nousevat käyrät kääntymään laskuun? Ollaanko me aivan varmoja siitä, että kouluterveyskyselyjen tulosten iso huoli Järvenpäässä saadaan kuntoon tällä rakentamisella? En usko näihin. Ehdottaisin pienempien yhtenäiskoulujen verkkoa ratkaisuksi. Oppilaiden eri asuinalueiden lähikoulussa oppilaantuntemus säilyisi eskareista peruskoulun loppuun saakka.

Miljoonia vilisee, mutta mihin me olemme oikeasti näin suuria verorahoja laittamassa, koska samalla yritetään saada lapsia mahtumaan mahdollisimman paljon muutamiin ”suurkouluihin”. Onko tämä lasten etu? On aihetta kysyä, meneekö hienojen seinien rakentaminen lasten edun ja pedagogisen ajattelun edelle? Lapsivaikutusten arviointi on myös tekemättä.

Kaupunginhallitukseen on tuotu nyt päätettäväksi yksittäisten koulujen rakentamiseen liittyviä pykäliä; Kinnari ja JYK. Kokonaisuutta koko kaupungin kouluverkosta ei ole päätetty. Miksi päätetään suurta asiaa yksi koulu kerrallaan? Tällä tavalla sidotaan päättäjien mahdollisuutta päättää koko kouluverkkoasiasta jollakin toisella tavalla. Toivottavasti edes valtuustoon tuodaan päätettäväksi ensin koko kouluverkkoasia ennen yksittäisten koulujen rakentamispäätöksiä.

Jätä kommentti