Järkeviä kouluverkkopäätöksiä lapsuus ja nuoruus edellä

Keski-Uudellamaalla ollaan isojen taloudellisten ratkaisujen edessä tänä syksynä. Koulut ja päiväkodit kaatuvat poliitikkojen syliin sisäilmaongelmissa, joka taas johtuu aikakausien rakennusmääräyksistä, pitkään hoitamattomista rakennuksista ja välillä jopa rakennusvirheistä. Parhaillaan tehdään laskelmia siitä, että miten selvitään ongelmasta kaikkein taloudellisimmin. Pedagoginen näkökulma ja sen kautta ymmärrys lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisystä näyttää jäävän osittain jalkoihin. Haluaisin, että suunnittelussa korostetaan enemmän pedagogista näkökulmaa.

Mielestäni tämä on nyt asia, missä täytyy olla näkökykyä jopa 50 vuotta eteenpäin. Ei ole yhdentekevää, millainen kouluverkko meillä on tulevaisuudessa. Koostuuko se pelkästään yhtenäiskouluista vai syötetäänkö alakouluista edelleen vanhanaikaisesti oppilaita yläkoulun puolelle? Täytyisi muistaa, että oikeanlaisella kouluverkolla on suurta vaikutusta lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn sekä siitä syntyviin huimiin säästöihin.

Olen tätä asiaa tuonut esille Järvenpään kaupunginhallituksessa jo parin vuoden ajan, joten mielipiteeni ei ainakaan siellä ole uusi. Haluaisin herättää näin suuresta asiasta laajempaa keskustelua, koska ainakin Järvenpäässä ratkaisevat kouluverkkopäätökset tehdään jo heti tänä syksynä.

Jätä kommentti